Skip to content →

Leer bladmuziek lezen

Hoewel het de praktijk nodig heeft om zeer bekwaam te worden bij het lezen van lezen, is het nog steeds een van de beste vaardigheden om te bezitten als gitarist. Zelfs als uw primaire instrument niet de piano is, kan het beheersen van de basisprincipes van het lezen van bladmuziek echt veel gemakkelijker zijn als u eerst uw weg met een digitale piano begrijpt. Net als bij het leren lezen van muzieknotatie, zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken.

Als je naar het toetsenbord kijkt, zie je meestal alleen de snaren die op volgorde op het toetsenbord of een monitor zijn gerangschikt. Om de juiste plaatsing van elke snaar op de piano te zien, moet u eerst leren kijken naar het toetsenbord of het scherm met uw ogen dicht. Plaats vervolgens beide handen op de snaren en voel ze alsof je ze met je vingers naar beneden drukt. Je moet je concentreren op de linkerhand, deze gebruiken om de E-noot te spelen en de rechterhand, die je gebruikt om de A-noot te spelen. Dit is de grote schaal. Verplaats nu je linkerhand het toetsenbord een beetje – dit is de kleine schaal.

Weten welke sleutel je op bepaalde tijden moet spelen, kan soms verwarrend zijn. Het kan helpen om bladmuziek in groepen sleutels te bestuderen. Op een piano of keyboard staan de zes sleutels (a g, c, d, f en A) meestal verticaal opgesteld. Er zijn andere regels die de zes sleutels afbakenen, maar voorlopig zijn dit de sleutels die u moet onthouden om van de ene noot naar de volgende te gaan.

De grote en kleine schalen kunnen ook worden samengevoegd met relatieve sleutelsymbolen. Dit werkt op dezelfde manier als de majeur- en mineurakkoorden in de traditionele songstructuur. Als de noten van een nummer A, C, D, E, F, G, A zijn, staat elke muziekregel in de partituur op één sleutel. Dit betekent dat je kunt leren hoe je een noot of een paar noten moet spelen door de symbolen daarvoor te leren. Om van de ene sleutel naar de andere te gaan, bijvoorbeeld van de majeur-toonladder naar de mineur-toonladder, hoeft u alleen maar te leren door één sleutel omhoog te gaan.

Noten van een nummer

Als de noten van een nummer in verschillende toonsoorten zijn geschreven, moet je bijhouden tot welke toonsoort elke noot behoort, vooral als het om de toonhoogte gaat. Dit is waar een andere set symbolen in het spel komt. De g-sleutel (bovenste regel) is vergelijkbaar met de noten van de notenbalk. Het markeert de hoogste toonhoogte. De bassleutel (onderste regel) vertegenwoordigt de laagste toonhoogte. De overige noten zijn onderverdeeld in g-sleutel, bassleutel en bas- en g-sleutels op basis van hun respectieve toonhoogtes.

In het geval van pianomuziekbladen bevat de g-sleutel ook de symbolen voor de noten in de bassleutel notenbalk. Wanneer u net begint, kent u waarschijnlijk alleen de namen van deze opmerkingen. U herkent ze misschien aan hun verschijning op de pianotoetsen. Terwijl je meer zelfvertrouwen raakt met het spelen van de piano en ga je naar de tweede sleutel, zul je waarschijnlijk de namen van alle noten herkennen. Maar er zijn nog andere dingen te leren.

Als bijvoorbeeld de noten van de bassleutel overeenkomen met die van de g-sleutel, moeten de noten van de linkerhand in dezelfde volgorde staan als de noten van de notenbalk. Als dat niet zijn, moeten ze worden onthouden. Als u deze op het hart onthoudt, vindt u het misschien nodig om vaak naar hen terug te verwijzen. Dit is de reden waarom veel pianobladmuziekspelers de tijd nemen om akkoorddiagrammen te bestuderen, zodat ze kunnen bepalen welke noten bij welke akkoorden horen.

Leren pianonoten lezen is erg belangrijk voor alle soorten muziek, niet alleen klassiek of modern. Maak je geen zorgen als je als beginner problemen hebt met het lezen van muzieknoten. Neem gewoon de tijd om te oefenen wat je tot nu toe hebt geleerd. Hoe meer je oefent, hoe gemakkelijker het wordt. U kunt uw vaardigheden verbeteren terwijl u blijft oefenen.