Skip to content →

Piano leren spelen

Pianospelen is één van de meest complexe – maar leukste – activiteiten. Het is niet alleen een geweldig tijdverdrijf; het stimuleert delen van de hersenen die instaan voor creativiteit en verbeelding.  Het is een waardevolle vaardigheid die net als iedere andere kunst geduld en volharding vereist. Als je graag goed wil leren spelen is het misschien beter een piano in huis te hebben. Zo kan je vaak oefenen en pianolessen nemen.

Een akoestische piano heeft zo zijn voordelen, maar een nadeel is dat je daar niet echt baat bij hebt. Naast de hoge prijs moet u een akoestische piano zo nu en dan laten stemmen en zijn ze moeilijk te vervoeren, wat allemaal bijdraagt aan de initiële hoge koopprijs. Een alternatief dat de laatste jaren populair werd is de digitale piano.

Digitale piano’s kosten slechts een deel van wat de akoestische kosten, ook komen ze met bepaalde extra’s zoals mobiliteit en een ruim aanbod aan klanken. De betere modellen hebben functies als aanraakgevoeligheid, en dat in een functioneel ontwerp. Je kan onze gids nalezen voor meer informatie om je te helpen bij de zoektocht naar de juiste digitale piano. Je kan ook onze vergelijkingssite nakijken voor de top-10 beste digitale piano’s.

Als je alvast een idee wil hebben over pianospelen kan je ideeën opdoen in de artikelen op deze website. Met ons advies zetten we je op de goede weg om de piano te leren beheersen. Als je creatief bent kan je misschien ook je eigen liedjes leren schrijven.

 

Top-5 boeken die je kunnen helpen piano te leren spelen

De piano wordt beschouwd als één van de populairste instrumenten ter wereld. Overal ter wereld is het instrument befaamd en nagenoeg iedereen wil het leren bespelen. Meestal willen mensen piano leren spelen omwille van de vaardigheden die getraind worden bij het spelen. Onder meer coördinatie, wiskundig inzicht, concentratie en zelfs persoonlijk geluk voor zowel de speler als de potentiële luisteraar zijn enkele belangrijke voordelen. Met dat in het achterhoofd is het geen overbodige luxe enkele van de beste boeken te kennen die je kunnen helpen bij het leren. Hier is de top-5:

 

1. PlayTime Classics: Level 1

Dit is waarschijnlijk één van de beste boeken voor beginners die snel piano willen leren spelen. Het stelt de beginner voor aan de meest befaamde symfonieën en opera’s uit de muziekgeschiedenis. De gekozen stukken zijn ideaal omdat ze zo aangenaam, levendig en ritmisch zijn. Ze zijn vereenvoudigd tot een niveau dat aangepast is aan beginners. De bladmuziek is erg schoon en leesbaar. Hoewel het een geweldig boek is, is het niet geschikt voor jonge beginners omdat de meeste stukken achtste noten bevatten.

 

2. Adele

Dit boek is vooral geliefd omwille van de eenvoud. Het is erg toegankelijk en bijgevolg enorm geschikt voor beginners van alle leeftijden. Spelers die al wat gevorderd zijn vinden het boek meestal maar saai. Een nadeel: Sommige lezers vonden de melodieën in dit boek wat vreemd en niet precies wat ze verwacht hadden.

 

3. Piano Adventure

Piano Adventure Lesson Book is waarschijnlijk het beste boek voor beginners. Het boek is klaar en duidelijk, bedoeld om beginners hun vaardigheden te trainen. Het stelt de leerling voor aan achtste noten in ritmische patronen. Het boek stelt leerlingen ook in staat vijfvingerig te spelen, te werken in functioneel harmonie en met sleutels. Het boek is geliefd omwille van de eenvoud. Anderen zeggen dat het boek beter werkt voor zij die al wat ervaring hebben dan beginners zonder voorkennis.

 

4. ChordTime Popular

Dit boek biedt enkele liedjes aan die ook geschikt zijn voor de jongste spelers. Het boek is uitstekend samengesteld en staat de lezer toe snel vooruitgang te boeken. Het boek is zo verslavend dat beginners zichzelf niet zullen hoeven dwingen te oefenen. Anderen zeggen dat het boek te eenvoudig is en de integriteit van de liederen mist.

 

5. The Beatles Best: Easy Piano

Dit boek bevat eenvoudige stukken uit 120 Beatles-hits. Het is enorm goed samengesteld en bijgevolg erg geschikt voor beginners die aan een aangenaam tempo willen leren. Een nadeel: Het boek is ongeschikt voor spelers met al wat meer ervaring. Voor hen is dit boek te eenvoudig.

 

Het is duidelijk; als beginner is er enorm veel keuze wanneer het op pianolessen aankomt. Het beste boek hangt af van je eigen ervaring en bedrevenheid. ChordTime Popular is het beste voor beginners en Piano Adventure voor zij die al wat bedrevener zijn in de piano.

 

Published in Blog Jazz