Skip to content →

Wie heeft het Keyboard uitgevonden?

In het Engels wordt de term “piano keyboard” gebruikt om te verwijzen naar het toetsenbord (klavier) van een piano en naar een synthesizer. In het Nederlands kennen we het woord keyboard vooral van het muziekinstrument. De eerste piano werd gebouwd door Bartolomeo Cristofori. De synthesizer werd uitgevonden door Elisha Gray in 1876.

 

Geschiedenis van Toetsenborden

  • Piano’s, orgels, klavecimbels, en andere instrumenten gebruiken allen een klavier die de muzikant kan gebruiken als invoer voor de gewenste toon. Het eerste instrument met een toetsenbord is waarschijnlijk de draailier geweest, deze dateert uit de middeleeuwen.

 

Het Eerste Klavier

  • Bartolomeo Cristofori heeft de eerste piano in Italië gebouwd rond het jaar 1700. Piano’s uit die tijd die nog intact zijn, suggereren dat de eerste piano een toetsenbord met vier octaven had.

 

Geschiedenis van Keyboards

  • De term “keyboard” wordt vaak gebruiken om te refereren aan een synthesizer. Dit type keyboard is uitgevonden door Elisha Gray in 1874. Zijn synthesizer werd bediend door een toetsenbord met twee octaven.

 

Soorten

  • Toetsenborden hebben 7 grote en 5 kleine toetsen die samen de westerse toonladder vormen. De grote toetsen zijn wit en de kleine zijn zwart geverfd. Een klavier van een piano heeft 88 toetsen. Toetsenborden van keyboards hebben er normaalgesproken minder.

 

Heden

  • In de jaren 60 kwamen synthesizers die gebruik maakten van het klassieke pianotoetsenbord op grote schaal beschikbaar voor thuisgebruik. Zowel keyboards als piano’s worden op grote schaal gebruikt tegenwoordig–in popmuziek, filmmuziek en klassieke muziek.

 

 

Published in Blog Jazz